Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

"Τα ζωάκια που κοιμούνται!"

   Κάτα τη διάρκεια του χειμώνα ένα από τα αγαπημένα θέματα των παιδιών είναι τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Κάποιες δραστηριότητες πριν τις γιορτές και κάποιες μετά, καταφέραμε και τα δύο τμήματα να ασχοληθούμε με "τα ζωάκια που κοιμούνται"! Αυτή τη φράση κατάφεραν να χρησιμοποιούν τα περισσότερα προνήπια καθώς η "χειμερία νάρκη" τους φαινόταν λίγο δύσκολη.
   Καταρχήν διαβάσαμε μια ιστορία με τα ζωάκια του δάσους ώστε να καταλάβουμε τι είναι η χειμερία νάρκη και να κατηγοριοποιήσουμε ποια από αυτά τα ζώα κοιμούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη συνέχεια φτιάξαμε έναν πίνακα με τα ζώα αυτά προσπαθώντας να αντιστοιχίσουμε τη λέξη της εικόνας με τη λέξη στον πίνακα δουλεύοντας μέσω της ανάγνωσης.






Μετά αποφασίσαμε να παίξουμε το παιχνίδι του δάσους και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι ζωάκια. Έτσι, κάποιοι έγιναν νυχτερίδες, κάποιοι σκιουράκια, κάποιοι φίδια, κάποιοι αρκούδες... Μιμηθήκαμε τις κινήσεις των ζώων και κάναμε βόλτα στο δάσος, ήπιαμε νερό από τη λίμνη, φάγαμε καλά για να προετοιμαστούμε για το χειμώνα και κρυφτήκαμε στη φωλιά έτοιμοι για το βαθύ μας ύπνο μέχρι που ήρθε η άνοιξη!








Και επειδή μας άρεσε πολύ αυτό το παιχνίδι κάναμε και ένα φύλλο εργασίας για να θυμόμαστε τι ζωάκι επιλέξαμε να γίνουμε και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!




Αυτό που σίγουρα δεν παραλείψαμε, είναι να φτιάξουμε κάποια ζωάκια και ύστερα από ψηφοφορία αποφασίσαμε να φτιάξουμε χελώνα και σκαντζόχοιρο. Η χελώνα έγινε σε ατομικική εργασία με την τεχνική του ψηφιδωτού...





και ο σκαντζόχοιρος "Νικόλας" ομαδικά, για να στολίζει την τάξη μας (του δώσαμε και όνομα με ψηφοφορία όπως πάντα). 





Του είπαμε κι ένα ποιηματάκι:  
 "Ένας σκαντζόχοιρος αγκαθωτός
 σ΄αμπέλι μπαίνει καμαρωτός
ξάφνου ένα φίδι μπρος του πετάγεται,
παραμονεύει και κουλουριάζεται.
Μα ο σκαντζόχοιρος έτσι δε μένει
σπρώχνει τ΄αγκάθια του και περιμένει,
μόλις το φίδι τον εδαγκώνει
σπρώχνει τ΄αγκάθια του κι έτσι γλιτώνει"

   Και για το τέλος αφήσαμε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι "σαν τηλεπαιχνίδι" που το διασκεδάσαμε ιδιαίτερα. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες ορίσαμε με λάχνισμα και έναν βοηθό παρουσιαστή που θα σημείωνε το σκορ, καθώς παρουσιάστρια ήταν η κυρία (!) και ξεκινήσαμε. Το παιχνίδι περιελάμβανε ερωτήσεις σωστού - λάθους και κάθε ομάδα είχε  δύο πινακίδες με τις παραπάνω λέξεις. Ορίστηκε ένας αρχηγός για κάθε ομάδα, ο οποίος σήκωνε την κατάλληλη πινακίδα μετά από συναπόφαση της ομάδας του. Φυσικά οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τη χειμερία νάρκη ώστε και να γίνει κάποιου είδους επανάληψη αλλά και να πάρουμε καινούριες πληροφορίες. 
Για παράδειγμα αναφέρουμε μερικές ερωτήσεις:
  • Η χειμερία νάρκη συμβαίνει κάθε άνοιξη. Σωστό ή Λάθος; (Λάθος)
  • Οι νυχτερίδες ξεχειμωνιάζουν κυρίως σε σπηλιές.  Σωστό ή Λάθος; (Σωστό)
  • Μερικά ζώα το χειμώνα δεν είναι εύκολο να βρουν τροφή γι΄αυτό πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Σωστό ή Λάθος; (Σωστό)
  • Η αλεπού πέφτει σε χειμερία νάρκη.  Σωστό ή Λάθος; (Λάθος)
  • Τα ζώα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη την πρώτη μέρα της άνοιξης. Σωστό ή Λάθος; (Λάθος)
   Το παιχνίδι περιελάμβανε δύο γύρους, ο πρώτος με πέντε ερωτήσεις και ο δεύτερος με δύο δυσκολότερες για κάθε ομάδα αλλά επειδή ήρθαμε  ισοπαλία παίξαμε και τελικό με μία ερώτηση, στην οποία απάντησαν και οι δύο ομάδες ταυτόχρονα. Για κάθε σωστή απάντηση οι ομάδες κέρδιζαν ένα φουντουκάκι αλλά και ο βοηθος κετέγραφε το σκορ ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και έτσι αναδείχτηκε ο νικητής!

 






Ας χορέψουμε και λίγο γιατί κουραστήκαμε από την πολλή δουλειά!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου