Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑΣ

    Στις μέρες μας, οι λέξεις γενναιοδωρία, προσφορά και αλληλοβοήθεια  αλλά και οι πράξεις που συνεπάγονται , όλο και εκλείπουν όχι μόνο από το λεξιλόγιο αλλά και από την καθημερινότητά μας. Ξεχνάμε συχνά ότι γύρω μας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν την ανάγκη μας και περιμένουν να τους δώσουμε ως βοήθεια ακόμα και πράγματα πρώτης ανάγκης που ίσως για εμάς είναι αυτονόητα. Απαραίτητο ,λοιπόν, θεωρείται να αλλάξουμε τη στάση μας και να αποτελέσουμε παράδειγμα για τα παιδιά δίνοντάς τους ερεθίσματα ώστε να ευαισθητοποιηθούν. Σε αυτό αποσκοπούσε και το πρόγραμμα που θέσαμε σε εφαρμογή.
    Στο πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου είχαμε προγραμματίσει να ασχοληθούμε με ένα θέμα που είχε τον τίτλο « Ο κουμπαράς γεμίζει με αγάπη για τους άλλους». Ένας από τους στόχους αυτού του προγράμματος ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις αξίες της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της αγάπης.
    Από τον Οκτώβρη η οργάνωση ΠΝΟΗ και η οργανωτική επιτροπή του κοινωνικού παντοπωλείου των Κρηνίδων, συμπεριέλαβαν το σχολείο μας στο πρόγραμμα προσφοράς που κατέστρωσαν.


Στην αρχή η ανταπόκριση ήταν μικρή αλλά όσο περνούσε ο καιρός όλο και αυξανόταν.....



    Από την αρχή του Δεκέμβρη και πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα έγιναν πολλές συζητήσεις με τα παιδιά με θέμα την προσφορά αγαθών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Διαβάστηκαν βιβλία με το θέμα αυτό και τα παιδιά παρακολούθησαν ένα βίντεο με το παραμύθι «Ένα δέντρο μια φορά του Ε. Τριβιζά.




    Μετά από όλα αυτά τα παιδιά μόνα τους πρότειναν να φέρουν τρόφιμα κάθε είδους και όχι μόνο αυτά που έλεγε το πρόγραμμα της ΠΝΟΗΣ για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Ορίσαμε λοιπόν ένα διάστημα περίπου τριών ημερών μέσα στις οποίες τα παιδιά θα είχαν τη δυνατότητα να φέρουν αυτά που θα ήθελαν. Η προσφορά από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν τεράστια και οι γονείς του νηπιαγωγείου μας στήριξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κίνηση αυτή του σχολείου μας.



    Για το λόγο αυτό, και για να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στην προσφορά αυτή, επιβραβεύοντας παράλληλα και τα παιδιά για την προσπάθειά τους, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κουτί το «κουτί της γενναιοδωρίας και της αγάπης» και μέσα εκεί να τοποθετήσουμε τα προϊόντα που θα προσφέραμε στο κοινωνικό παντοπωλείο.



    Πέρα από αυτό, ενημερώσαμε για τον όγκο των πραγμάτων και τους υπεύθυνους του κοινωνικού παντοπωλείου και τους ζητήσαμε να έρθουν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την κίνηση αυτή. Εκείνοι δέχτηκαν με χαρά (και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό) και έτσι την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οργανώθηκε μια μικρή γιορτή αγάπης.
    Τα παιδιά ετοίμασαν μια ομαδική μακέτα με ζωγραφιές, σαν δώρο για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στους οποίους θα πήγαιναν τα προϊόντα που μαζέψαμε.



    Όταν ήρθε ο υπεύθυνος, μίλησε με πολύ όμορφο τρόπο στα παιδιά για την αξία της εθελοντικής προσφοράς και τους έδωσε να καταλάβουν τη σημασία που είχε αυτή τους η κίνηση.  Τους ονόμασε «μικρούς εθελοντές» πράγμα που μας έκανε να νιώσουμε περήφανοι για τους μαθητές και τους γονείς συνοδοιπόρους μας.




    Μετά τη ζεστή και συγκινητική αυτή συζήτηση, τα παιδιά πρόσφεραν εκτός από τα προϊόντα και τη μακέτα που ετοίμασαν 

και διαβεβαίωσαν ότι κάθε φορά που θα υπάρχει ανάγκη, θα προσπαθούν να βοηθάνε. Από την άλλη  πλευρά, και ο υπεύθυνος μας διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τα κεντρικά της ΠΝΟΗΣ και θα αναρτήσουν την κίνησή μας στην ιστοσελίδα τους. 

    Μια και τελείωσε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος της ΠΝΟΗΣ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους τους γονείς που ανταποκρίθηκαν τόσο γενναιόδωρα στο αίτημα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου