Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


    Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, πλησιάζοντας η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, δίνεται και σε εμάς η ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά τα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά  και να επικεντρωθούμε και στην αξία της ειρήνης την οποία βιώνουν τα παιδιά σήμερα.
    Ξεκινήσαμε διηγούμενοι τα ιστορικά γεγονότα και δείχνοντας εικόνες αλλά και εφημερίδες της εποχής εκείνης. 





    Τα παιδιά εξέφρασαν τα συναισθήματά τους και προσπάθησαν να μπούν και στη θέση των ηρώων αλλά και των γυναικών για να πουν τι θα ένιωθαν. Στη διήγηση και τη συζήτηση , βοήθησε πολύ και το βιβλίο του Φ. Μανδηλαρά « Το έπος του ‘40».


    Όπως και κάθε θέμα που αναπτύσσεται στην τάξη, έτσι και το θέμα αυτό εισήγαγε κάποιο λεξιλόγιο. Ευκαιρία ήταν ,λοιπόν, να προσπαθήσουν τα παιδιά να συνθέσουν λέξεις που τις έβλεπαν γραμμένες με τη βοήθεια πλαστικών γραμμάτων.



   Έτσι γράψαμε και τη λέξη "ΣΗΜΑΙΑ" σε ένα φύλλο εργασίας και μάλιστα κάποια παιδιά θέλησαν να τη ζωγραφίσουν αυθόρμητα.



    Για να στολίσουμε την τάξη, φτιάξαμε  σε ομάδες και μετά συνθέσαμε από μια ομαδική εργασία  το κάθε τμήμα με τη λέξη ΟΧΙ, τη λέξη η οποία κυριαρχεί στις διηγήσεις μας αλλά και είναι και η ευκολότερη να θυμούνται και να γράφουν τα παιδιά. 




    Εκτός όμως από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στις 27 Οκτωβρίου γιορτάζουμε και τη γιορτή της σημαίας. Για το σκοπό αυτό, αφού μιλήσαμε για το σχέδιο και τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και το πώς επιλέχτηκαν, και διαβάσαμε το κείμενο της Γαλάτειας Σουρελή με τον τίτλο «Ασπρογάλανο πανί» τα παιδιά έφτιαξαν την ατομική τους σημαιούλα κόβωντας και κολλώντας χαρτάκια γλασέ.






    Αυτό όμως που θα πρέπει να μείνει στα παιδιά, είναι η αξία της ειρήνης. Εγινε, λοιπόν, κουβέντα για τα δεινά του πολέμου, φέρνοντας και σαν παράδειγμα τους Σύριους πρόσφυγες που περνούν από την Καβάλα. Τα παιδιά, μίλησαν για το τι σημαίνει γι αυτά ειρήνη και τι εικόνες φέρνει στο νου τους. Οι απαντήσεις τους γράφτηκαν στα πέταλα ενός λουλουδιού το οποίο ονομάστηκε « Το λουλούδι της ειρήνης» και στόλισε την τάξη μας…… 



   Αφού παρατηρήσαμε και διαχωρίσαμε εικόνες πολέμου και ειρήνης ζωγραφίσαμε πώς φανταζόμαστε τον πόλεμο και την ειρήνη, μάθαμε το σήμα της ειρήνης, το σήμα της νίκης και φτιάξαμε τα περιστεράκια της ειρήνης με τις παλάμες μας.




    Στο μεταξύ προετοιμαζόμασταν για τη γιορτούλα μας με ποιήματα, τραγούδια και σκετς ώσπου ήρθε η ώρα να τα παρουσιάσουμε στα παιδιά και τις κυρίες της άλλης τάξης.







   Και κλείσαμε τη γιορτούλα μας με λίγη συγκίνηση με το τραγούδι της Μαρινέλας ¨Μάνα θα τους περιμένει¨


...αλλά και το θετικό μήνυμα της ειρήνης βλέποντας και ένα πολύ όμορφο βίντεο για να καταλάβουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι.

    




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου