Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Ένα θέμα που δεν μπορεί να λείψει από τον ετήσιο προγραμματισμό, είναι το θέμα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Η διπλή αυτή γιορτή αποτελεί την ευκαιρία να συζητήσουμε  με τα παιδιά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας αλλά και της θρησκευτικής παράδοσης.
    Έτσι κι εμείς στο σχολείο συζητήσαμε με τα παιδιά αρχικά τι νομίζουν ότι γιορτάζουμε όταν λέμε ότι έρχεται μια εθνική γιορτή και κατόπιν αναφερθήκαμε στα πραγματικά γεγονότα. Φυσικά, συνοδέψαμε τη διήγησή μας και με εικόνες από πίνακες ζωγραφικής αλλά και τα εικονογραφημένα βιβλία με τίτλο « 25η Μαρτίου 1821»
    Με την ευκαιρία αναφοράς μας σε μια άλλη εποχή, τα παιδιά παρατήρησαν τις ενδυμασίες της εποχής αυτής και συζητήσαμε για τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα κομμάτια που τις αποτελούν. Δεν είναι δεδομένο ότι τα παιδιά γνωρίζουν πως λέγεται το κάθε κομμάτι και με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό τους. Τα παιδιά στο τέλος αυτής της συζήτησης κλήθηκαν να φτιάξουν ομοιώματα τσολιά και ελληνοπούλας από χαρτί για να στολίσουμε την τάξη.



    Ειδικά το φέσι αποφασίσαμε να αποτελέσει ξεχωριστή χειροτεχνία που θα είχε και θέση πρόσκλησης για τη γιορτή που ετοιμάσαμε. Τα παιδιά με πολλή προσοχή έκοψαν και στόλισαν τα φεσάκια τους…




    Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων τα παιδιά επέλεξαν να βάψουν εικόνες των ηρώων ακολουθώντας συγκεκριμένα πρότυπα.




Μάθαμε τραγούδια της 25ης Μαρτίου και επικεντρωθήκαμε στο στίχο του Θούριου, τον οποίο κάναμε και καδράκι!


Βέβαια δεν ξεχάσαμε να αναφερθούμε στη θρησκευτική γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μιλήσαμε για την εμφάνιση του Αρχάγγελου στην Παναγία, παρατηρήσαμε εικόνες της εκκλησίας,



και πίνακες ζωγραφικής,



δραματοποιήσαμε τη σκηνή και τέλος φτιάξαμε τη δική μας εικόνα. Xρωματίσαμε με λαδοπαστέλ, βρέξαμε το χαρτί με στιγμιαίο καφέ και το σκουπίσαμε για να έχει την όψη του παλιού.




    Η γιορτή μας, για την οποία τα παιδιά προσπάθησαν πολύ,στηρίχτηκε σε θέματα από την εποχή της επανάστασης όπως ο χορός του Ζαλόγγου και οι διακεκεριμένοι ήρωες, αλλά και δραματοποίηση του τραγουδιού «Σαράντα παλικάρια» και αναπαράσταση με μορφή θεατρικού του Ευαγγελισμού της Παναγίας και της συνάντησης της Ελλάδας με την Ελευθερία και τη Δόξα.

οι Σουλιώτισσες...

Ο χορος του Ζαλόγγου...


Οι ήρωες...

Στο κλείσιμο της γιορτής σκεφτήκαμε να βάλουμε τα παιδιά που τους ειχε ανατεθεί η κατάθεση του στεφανιού στο ηρώο κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου να «προβάρουν» τη διαδικασία αυτή μ
ε ένα στεφάνι που έφτιαξαν στην τάξη .




Αφου λοιπόν είπαν το σχετικό ποίημα, κατέθεσαν σε ένα εικονικό ηρώο που υπήρχε στο σκηνικό το στεφάνι τους.

   
Την ημέρα της εθνικής επετείου συνηθίζεται κάποια παιδιά να καταθέτουν στεφάνι στο ηρώο και μετά όλα τα παιδιά να κάνουν παρέλαση. Λογω όμως βροχής η παρέλαση αναβλήθηκε. Όχι όμως και η κατάθεση…




    Χρονια πολλά σε όλους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου